marți, 27 iulie 2010

Despre economia sociala de piata II

Economia sociala de piata a fost raspunsul dat de gandirea crestin-democrata in Germania dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Din punct de de vedere politic si social, in acea perioada se manifesta o completa confuzie, ce ar fi putut da nastere la o ideologie extremista (care se instaurase deja in Europa de Est.
Sarcinile urgente erau asigurarea conditiilor de viata elementare pentru populatie si crearea conditiilor de baza pentru edificarea unei economii stabile.
Conceptia teoretica cu privire la economia sociala de piata s-a sprijinit de la inceput pe ideea pietei libere, peste care s-au suprapus elemente ale gandirii sociale si controlului de stat. Parintii economiei sociale de piata au considerat ca nu doar aspectele economice, ci si cele care privesc libertatea si dreptatea sociala trebuie sa se regaseasca in noul model pe care l-au propus.
Liberatea este o conditie absolut necesara pentru aparitia individului responsabil si capabil sa faca alegeri intre diferitele optiuni ce ii stau in fata.
Economia sociala de piata nu impartaseste increderea nelimitata in piata a liberalismului.
Pentru sustinerea acestui tip de economie este necesara cresterea mecanismelor de securitate sociala si a unei ordini economice acceptabile, astfel incat toate fortele societatii sa poata conlucra intre ele.
Principiul individualitatii, derivat din idealul libertatii individuale, principiul solidaritatii, care afirma ca individul uman se afla prins intr-o tesatura de dependente reciproce care previn injustitia, precum si principiul subsidiaritatii, care cere ca in orice reglementare de stat drepturile individuale sa aiba prioritate maxima, sunt cele trei principii care sustin economia de piata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu